Jedzonko

MsbS

Badass
Bo taki wątek być musi, a co!

A że sezon grilowy w pełni, to polecę kalafiora z grilla. Podzielić na różyczki, wytarzać w oliwie z sola i pieprzem i piec na złoto/chrupiąco.
 

MsbS

Badass
Mięta gut, koper fuj (z wyjątkiem młodych ziemniaczków lub chłodniku). Pietruszka fuj (z wyjątkiem tabbouleh i trochę do rosołu).
 
PSN
PIKACZ1978
Steam
DZIBRIL1978
W Reichu trafilem na sklep turecki (co nie jest szczegolnie trudne :) ) i postanowilem sprobowac czegos, czego nigdy nie jadlem. Kasza bulgur.
Nigdy nie bylem fanem kaszy, glownie przez stolowke w podstawowce (czyli z 30+ lat temu) gdzie dawano jakis gryczany wior z obrzydliwym sosem.

Ale to... To jest przepyszne. Z maselkiem, albo z odrobina smietany czy sosem tzatziki. Kupilem 3 paczki, ale cos czuje, ze jutro dokupie jeszcze dwie. :)
 

Acrid

Prezes
Staff member
Bulgur jest dostępny normalnie w sklepach, nie trzeba do Reichu jeździć? Chyba, że tak dobra marka, różniąca się mocno od tego co u nas.
 

Irreversible

Moderator 'Gry bez prądu'
A co mam napisać, jak zrobić?

Klasyczne ciasto na słodka tarte: masło, mąka, trochę cukru, wanilii i szczypta soli + żółtko. Na zimno wyrabiać, najlepiej mikserem zmielic na trot a potem szybko rękoma - tak aby masło nie nabrało temperatury.
Do lodówki na 30-60 minut, wyrobić na płasko i zapiec w formce pod przykryciem i obciaznikami. Można dopiec ok 5 minut środek po ściągnięciu obciaznikow.

Na masę, 4 jajka, 4 żółtka, 150g cukru, 200ml soku z wycisnietej cytryny, skórka z 2 lub 3 cytryn i ok 150 masła - całość na ucieraniu na parze, czyli minimalnie wody do garnka i przykryć miska w której mieszamy w/w składniki. Masło dodajemy jako ostatnie, gdy pozostałe elementy się lekko zagrzeją i rozpuszcza.
Cały czas mieszamy! ok 10 minut od dodania masła - masa będzie się zageszczac.
Przelewamy masę do zapieczonej tarty i kolejne 6-10 minut. Pozwolić ostygnac, posypać cukrem pudrem. Ja dekorowalem czerwona porzeczka i mięta.

Można tak samo zrobić pomarańczowa, podmienić cytryn i tyle :) Smacznego.
 

hadxmen

Mieszkaniec forum
Cytryna to cytryna! Żodnych pomarańczy! Nie napisałeś co to jest dokładnie, myślałem, że jakiś wkład budyniowo-cytrynowy. Przepis skopiowałem :). Dzięki.
 

hadxmen

Mieszkaniec forum
No przecież nie ogórek :). Obieraczką do warzyw po długości przejechałem. Niestety jest dość tępa, więc rwała mi mocno przy środku.

Szaszłyki nie urwą dupy, bo zamiast prawdziwego mięsa jest pierś z kurczaka. Ogólnie jakieś takie chudziutkie, owinąłbym mięso w cieniutkie plastry boczku to od razu byłoby inaczej :).
 

Rolek

Moderator
Dzisiejszy obiad, nawet żona pomagała (przeważnie ja gotuję). Łosoś pieczony, młode ziemniaki gotowane oraz delikatnie podpieczone na patelni oraz "leczo" z warzyw (cukinia, bakłażan, trzy rodzaje papryki, żółte pomidory, czosnek, cebula). Ja miałem stek ale nie chciało mi się robić fotki ;)
104
 

Furio

Mieszkaniec forum
Steam
furio2000
Ja dzisiaj Furioburgera sobie ogarnąłem, zajebiste kuwa i mam jeszcze składniki na 5 sztuk :D BEJKON i PLEŚNIAK!!!!!small2.jpgsmall3.jpg
 

harry_keogh

Mieszkaniec forum
Ale się watek rozbujał, rewelacja...

Podejście #1 do stejków z grilla (+ testy kiszonek):



Szału nie było, chyba znowu ciut za długo i ruszt za niska temperatura.
Inna sprawa, że mięso z zamrażalnika.
Następnym razem spróbuję na płycie grillowej, a nie na ruszcie.

 

Ekiera

Badass
PSN
Ekiera
XBL
Ekiera
Dziś 34 stopnie, więc idealny dzień na robienie pierogów. Ruskie, z kapustą i grzybami, że szpinakiem i fetą. Z podrobami nie ma, bo płucka nie wytrzymały w metrze.
115