Witaj, podróżniku w czasie!
Budząc się pierwszego stycznia 1995 wkraczaliśmy w nowy świat. Jajko nie kosztowało już 2200 złotych tylko 22 grosze. Gra z giełdy nie kosztowała 200 000 złotych, tylko 20 złotych. W odległej Japonii coraz więcej fanów zdobywała niepozorna, lecz potężna za sprawą cd-roma konsola jaką było Playstation. Oczywiście u nas nikt o tym nie słyszał, bo magazyny o grach skupione były wokół pecetów, i nawet popularne pegasusy nie doczekiwały się w nich recenzji gier lub zdarzało się to bardzo rzadko. A co dopiero jakiś dziwny twór z dalekiego wschodu. W pewnym aspekcie byliśmy wtedy jednak na poziomie ameryki, z której rodziny przysyłali szczęśliwcom prezenty. Zarówno u nas jak i u nich ta konsola zadebiutowała dopiero we wrześniu. U nas w sensie w Europie... Bo nie wiem czy na europejską premierę choć jeden egzemplarz został sprowadzony nad Wisłę. Ahhh... Piękne czasy dla @mmgl mimo braku Robloxa
Czy było nam z tym źle? Absolutnie nie... Nasze pecety, które stawały się wyznacznikiem zamożności rodzin oraz budowały społeczny status, aż pękały w szwach od dobrych gier, a skrzynki na dyskietki powoli były zastępowane klaserami na płyty i stojakami. Pod koniec roku niektórzy znaleźli pod choinką nawet kartony z napisem Sony, oraz czterema enigmatycznymi figurami geometrycznymi...
Kryterium oceny?
Całkowicie dowolne. Możemy oceniać na zasadzie : Najlepsza, najładniejsza, najbardziej innowatorska, przełomowa, taka której Amigowcy mi zazdrościli, taka w którą z kumplem przegrałem setki godzin, najcieplej wspominana, pierwszy oryginał... Kto jak woli.
Do oddania każdy ma 3 głosy!!! (oddajemy je przez miesiąc)*
* - jest możliwość zmiany głosów. Zostawiam to, bo niektórzy oddają jeden głos a potem się orientują, że można trzy
Głosujemy przez miesiąc.
Dlaczego takie gry a nie inne?
To tylko moje zdanie. Starałem się wybrać gry ważne, i popularne w Polsce.
Nominacje:
Rayman
Teenagent
Actua Soccer
Command & Conquer
Star Wars: Dark Forces
Chrono Trigger
Liga Polska Manager 95
Descent
Ultimate Mortal Kombat 3
Phantasmagoria
Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest
Tekken 2
Twisted Metal
Destruction Derby
Worms
Discworld
Battle Arena Toshinden 2
Warcraft II: Tides of Darkness
Full Throtle
The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery
Budząc się pierwszego stycznia 1995 wkraczaliśmy w nowy świat. Jajko nie kosztowało już 2200 złotych tylko 22 grosze. Gra z giełdy nie kosztowała 200 000 złotych, tylko 20 złotych. W odległej Japonii coraz więcej fanów zdobywała niepozorna, lecz potężna za sprawą cd-roma konsola jaką było Playstation. Oczywiście u nas nikt o tym nie słyszał, bo magazyny o grach skupione były wokół pecetów, i nawet popularne pegasusy nie doczekiwały się w nich recenzji gier lub zdarzało się to bardzo rzadko. A co dopiero jakiś dziwny twór z dalekiego wschodu. W pewnym aspekcie byliśmy wtedy jednak na poziomie ameryki, z której rodziny przysyłali szczęśliwcom prezenty. Zarówno u nas jak i u nich ta konsola zadebiutowała dopiero we wrześniu. U nas w sensie w Europie... Bo nie wiem czy na europejską premierę choć jeden egzemplarz został sprowadzony nad Wisłę. Ahhh... Piękne czasy dla @mmgl mimo braku Robloxa
Kryterium oceny?
Całkowicie dowolne. Możemy oceniać na zasadzie : Najlepsza, najładniejsza, najbardziej innowatorska, przełomowa, taka której Amigowcy mi zazdrościli, taka w którą z kumplem przegrałem setki godzin, najcieplej wspominana, pierwszy oryginał... Kto jak woli.
Do oddania każdy ma 3 głosy!!! (oddajemy je przez miesiąc)*
* - jest możliwość zmiany głosów. Zostawiam to, bo niektórzy oddają jeden głos a potem się orientują, że można trzy
Głosujemy przez miesiąc.
Dlaczego takie gry a nie inne?
To tylko moje zdanie. Starałem się wybrać gry ważne, i popularne w Polsce.
Nominacje:
Rayman

Teenagent

Actua Soccer

Command & Conquer

Star Wars: Dark Forces

Chrono Trigger

Liga Polska Manager 95

Descent

Ultimate Mortal Kombat 3

Phantasmagoria

Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest